Els professors Raimon Milà i Martí Noguera, representant a la Universitat de Vic – UCC, van liderar una investigació a l’edició del 2014 de la UltraPirineu. Una vegada analitzats els resultats de la vintena de participants que van formar part de la investigació, s’observa que la planificació nutricional i hídrica que els corredors segueixen és millorable.
-El primer punt a millorar s’observa abans de l’inici de la prova, on els esportistes no fan una ingesta adequada en quan a la selecció dels aliments. Si bé la bibliografia recomana que la ingesta dels esportistes de resistència ha de ser rica en hidrats de carboni durant els 3 dies previs a la cursa, a la pràctica es va observar que els participants no feien una selecció dels aliments adequada. Segons els experts, el 70 – 75% de les calories ingerides durant aquests 3 dies s’haurien d’aportar a través d’hidrats de carboni però el percentatge obtingut d’aquest macronutrient en els participants de l’estudi va ser només del 43,2%. Per contra, els corredors van fer una ingesta de greixos superior a la recomanada.
-El segon punt a millorar fa referència a les actuacions en cursa. Respecte a la planificació nutricional i hídrica en cursa, destaca la deshidratació que s’observa a la majoria dels corredors. Els participants a l’estudi van presentar un percentatge de pèrdua de pes corporal mig del 6,52% (pèrdua de pes mitja de 4,5kg), destacant-ne un d’ells que va perdre més del 12,5%. Tot i que la reposició hídrica és un tema que s’està debatent actualment i variaria segons les característiques de cada esportista, els resultats suggereixen que no va ser adequada. A part de la reposició de líquid, els corredors també han de tenir en compte l’aportació d’electròlits a la beguda, en què ha de destacar el sodi sobretot si la prova es desenvolupa en un ambient calorós. Remarcar també la no idoneïtat de provar nous suplements o begudes en cursa si prèviament no s’han provat en els entrenaments.
-També referent a l’actuació nutricional durant la prova, es recomana controlar els aliments i begudes que es mengen i beuen a través dels grams d’hidrats de carboni (HC) que aquests aporten al cos. Les actuals guies elaborades pels experts no detallen amb claredat els grams d’hidrats de carboni que s’haurien d’ingerir per cada hora de cursa en un tipus d’exercici tant perllongat i que per tant, la intensitat és baixa. La mitjana de grams d’HC/h que els participants a l’estudi van ingerir és de 45,6g/h. Tot i que és una quantitat una mica baixa respecte als requeriments que creiem que s’haurien d’aportar, pensem que l’aportació “insuficient” d’hidrats de carboni durant la cursa no va ser un dels errors principals que es van cometre durant la cursa.
-El problema més freqüent entre els participants a la investigació, afectant al 93% d’ells van ser els problemes gastrointestinals. Algunes de les causes que podrien haver provocat aquests problemes son les següents:
- Ingesta excessiva de greixos, de fibra o de fructosa sola.
- Ingesta de begudes hipertòniques o poc adequades.
- No haver seguit un “entrenament nutricional” previ havent acostumat l’estómac a assimilar una aportació d’aliments i begudes important durant l’exercici.
A més, s’ha de tenir en compte que el temps d’exercici augmenta la predisposició a patir problemes gastrointestinals, que hi ha esportistes amb més predisposició que d’altres a patir-ne i que varis corredors de muntanya es prenen antiinflamatoris no esteroïdals (AINES) com l’ibuprofèn, naproxèn, dexketoprofèn, entre d’altres, ja que multiplica per 3 el risc de patir problemes gastrointestinals.
Amb la finalitat de reduir la predisposició d’aquest tipus de problemes, s’ha fet una revisió per part de Martí Noguera i Raimon Milà als avituallaments de la prova. Entre les modificacions, s’han potenciat aliments de més fàcil digestió i s’han reduït aliments que són propensos a provocar molèsties gastrointestinals durant la cursa, com són els fruits secs, que són aliments pobres en hidrats de carboni i molt difícils de digerir degut a la seva composició nutricional alta en greixos i proteïnes.
Martí Noguera
Raimon Milà
SportWin
UVic – UCC