Skip to main content

T’expliquem com al 2021 vam reduir un 74% la brossa respecte al 2019

La Salomon Ultra Pirineu 2019, amb 3.924 inscrits, va generar un total de 5.067 kg de brossa (o un equivalent de 1’3 kg per corredor), dels quals el 18% eren d’orgànic, el 24% envasos, el 16% paper/cartró i el 42% de rebuig.

Aquest càlcul es va fer amb dades estimades per l’empresa de recollida selectiva Containers del Berguedà SL i Tractaments Ecològics, SA, i inclou tota la brossa generada per l’organització, patrocinadors, públic i corredors.

De cara al 2021 l’organització de la Salomon Ultra Pirineu es va marcar el repte de reduir la brossa a la meitat, però per aconseguir-ho calia la implicació de molts altres actors:

En primer lloc, calia tenir controlada la brossa que es recollia i separar-la correctament. Per fer-ho, calia l’ajut del Consell Comarcal del Berguedà, qui gestiona la recollida de brossa del Berguedà, comarca que actualment lidera la gestió de residus a Catalunya amb un índex de reciclatge del 70% gràcies a la recollida selectiva “porta a porta” que gestiona a través de l’empresa Tractaments Ecològics. SA. L’empresa ens van facilitar tots els cubells i contenidors per poder fer la recollida separada a Bagà i a tots els avituallaments, els quals un cop emplenats eren traslladats als punts de recollida que van habilitar per l’ocasió, de manera que a l’any 2021 l’empresa de residus ja ens podria donar dades molt més precises de la brossa generada.

Tot aquest esforç, però hauria estat en va, si no haguéssim disposat també de la col·laboració dels voluntaris, qui des del primer moment es van involucrar al màxim per garantir que tothom separés la brossa llençant-la al cubell corresponent abans que l’equip de recollida de brossa se’ls emportés cap als punts de recollida.

Però reciclar bé no era suficient, calia reduir la brossa a la meitat, i per això calia prendre mesures valentes que afectarien als corredors i als patrocinadors:

1- Es va afegir com a material obligatori de totes les curses el got i plat reutilitzable per poder suprimir els d’un sol ús de tots els avituallaments. Un canvi de mentalitat que els corredors van comprendre i acceptar des del primer moment.

2- Es va suprimir tota la publicitat de paper, i es va entregar només el dorsal, mapa i la innovadora samarreta commemorativa de Salomon feta només d’envasos reciclats. Es donava també als corredors l’opció d’escollir si necessitaven una bossa de paper per la recollida. La majoria la van rebutjar!

3- Es va suprimir la catifa de meta i es va demanar a tots els patrocinadors que només portessin material publicitari reutilitzable, de manera que quedava vetat l’ús de pancartes lineals (o altre material publicitari) d’un sol us. La resposta de tots també va ser de màxima col·laboració!

4- Es va reduir al màxim la compra de productes pels avituallaments amb sobre embalatge.

5- Es va vetllar que l’estat de maduresa de la fruita i que la data caducitat dels productes frescos dels avituallaments no només garantís el seu bon estat per la data de la cursa sinó que calia que pogués aguantar el màxim de dies possibles post cursa per poder ser aprofitats per entitats com Càrites.

I el resultat va ser molt millor de l’esperat!

L’any 2021 amb 3.641 inscrits, es va generar un total de 1.300 kg de brossa (o un equivalent a 0.5 kg per corredor), dels quals el 19% eren d’orgànic, el 23% envasos, el 19% paper i cartró i el 39% de rebuig. Cosa que és el mateix que una reducció de brossa respecte a 2019 del 74%, i per tant molt superior al 50% que ens vam marcar!

Aquest va ser un èxit col·lectiu que demostra que quan s’imposa el sentit comú i s’alineen la voluntat de les entitats, empreses i persones per una causa comú, es poden assolir els objectius més ambiciosos, i que sens dubte ens ha de servir de guia pel llarg camí que encara ens queda per recórrer en la cursa cap a un món sostenible a la que tots participem.

A tots els que van formar part de l’èxit: Corredors, voluntaris, patrocinadors, Ajuntament de Bagà, Consell Comarca del Berguedà, Containers del Berguedà i Tractaments Ecològics: Moltes gràcies i enhorabona!